Ağaçtan Üretilen Piller!

 Yaklaşık sekiz yıl önce, Finlandiya'daki büyük bir kağıt üreticisi dünyanın değişmekte olduğunu fark etti. Diğer şeylerin yanı sıra dijital medyanın yükselişi, ofis baskısının düşüşü ve posta yoluyla mal gönderme popülaritesinin azalması, kağıdın sürekli bir düşüşe başladığı anlamına geliyor. Finlandiya'dan Stora Enso kendisini "dünyanın en büyük özel orman sahiplerinden biri" olarak tanımlıyor. Bu itibarla ağaç ürünleri, kağıt ve ambalaj gibi ürettiği birçok ağaç vardır. Şimdi de pil üretmek istiyor - elektrikli otomobiller için sadece sekiz dakikada şarj edilebilen piller.

 

Şirket, ağaçlarda bulunan bir polimer olan lignin kullanma olasılığını araştırmak için mühendisler tuttu. Türüne bağlı olarak ağacın yaklaşık %30'u lignindir - geri kalanı selülozdur.

 

Stora Enso'nun lignin bazlı pil çözümleri Lignode başkanı Lauri Lehtonen, "Lignin, selüloz liflerini birbirine yapıştıran ve aynı zamanda ahşabı çok sert yapan bir tür ahşap tutkalıdır" diye açıklıyor. Bir polimer olan lignin karbon içerir. Ve karbon, anot adı verilen pillerdeki önemli bir bileşen için harika bir malzemedir. Telefonunuzun lityum iyon pilinde neredeyse kesinlikle bir grafit anot vardır - grafit, katmanlı bir yapıya sahip bir karbon şeklidir.

 

Stora Enso mühendisleri, lignini bazı tesislerinde zaten üretilmiş olan atık kağıt hamurundan çıkarabileceklerine ve bu lignini pil anotları için karbon malzemesine dönüştürebileceklerine karar verdiler. Şirket, İsveç şirketi Northvolt ile işbirliği yaptı ve 2025 gibi erken bir tarihte pil üretmeyi planlıyor.

 

Kağıt fabrikaları, pil bileşenlerinin üretimi de dahil olmak üzere başka amaçlar için kullanılabilecek büyük miktarda lignin atığı üretir. 

 

Daha fazla insan elektrikli araba satın alıp evde enerji depoladıkça, pillere yönelik küresel iştahın önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artması bekleniyor. Lehtonen'in gördüğü gibi, "ihtiyaç sinsidir."

 

2015 yılında, dünyanın pil arzı için her yıl birkaç yüz fazladan gigawatt saate (GWh) ihtiyaç vardı - ancak bir yönetim danışmanlığına göre, dünya fosil kullanmaya devam ettikçe, bu rakam 2030 yılına kadar ihtiyaç duyulan birkaç bin GWh'ye yükselecek. yakıtlar. McKinsey. Sorun şu ki, bugün güvendiğimiz lityum iyon piller, zararlı endüstriyel ve madencilik süreçlerine dayanıyor. Ayrıca, bu piller için kullanılan bazı malzemeler zehirlidir ve geri dönüştürülmesi zordur. Birçoğu ayrıca insan hakları sicili zayıf olan ülkelerden geliyor.

 

Örneğin sentetik grafit üretimi, karbonu birkaç hafta boyunca 3.000 C'ye (5.432 F) kadar ısıtmayı içerir. Danışmanlık firması Wood Mackenzie'ye göre, bunun için gereken enerji büyük ölçüde Çin'deki kömürle çalışan elektrik santrallerinden geliyor.

https://bilgiarama.com/sitemap_index.xml

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meyve ve Sebzelerin Daha Uzun Süre Dayanması Nasıl Sağlanır?